Kanla Yazılı Mektup

© Kayıt Dışı Tarih
Yazı Boyutu:

Bugün, üzerinde güneş batmayan ülkeyi kızgın kumlara gömdüğümüz büyük zafer, Kut’ul -Amâre’ nin 107. yıldönümü. Ve bir kahraman, Mehmet Muzaffer, önce kanlı mektubuna bakıp sonra kendisini tanıyalım mı?
Çanakkale Savaşı sırasında kamyonlara lastik almakla görevlendirilen ancak ödenek olmadığı için tüccara ‘Bedeli Çanakkale’de kanla ödenecektir’ yazılı sahte para veren Mehmet Muzaffer’in kendi kanıyla yazdığı mektup daha doğrusu zarf.
 
Galatasaray Lisesi öğrencisiyken 1914 yılında gönüllü olarak Çanakkale Savaşı’na katılan Asteğmen Mehmet Muzaffer’in hikayesi komutanlarının onu İstanbul’a göndermesiyle başladı.

Cephede asker ve silah taşıyan kamyonların eskiyen lastiklerinin yerine yenilerinin alınması için görevlendirilen Asteğmen Mehmet, Harbiye Nazırlığı’ndan para alamayınca çözümü sanatkarlığını konuşturmakta buldu.

Cepheye eli boş dönmemek için bir gecede çini mürekkebiyle zamanın 100 lirasına benzer bir banknot yapan Mehmet Asteğmen, bunlarla lastikleri alıp cepheye döndü. Yahudi tüccarın gerçek sanarak aldığı banknotta ilk bakışta farkedilmeyecek boyutta “Bedeli Çanakkale’de kanla ödenecektir” yazıyordu.
Tarihe mal olan bu davranışıyla milli mücadelenin önemli isimlerinden biri haline gelen Mehmet Muzaffer, 2 yıl sonra yüzbaşı rütbesinde, henüz bir haftalık damatken,savaştığı Irak Cephesi’nde şehit oldu. 9 Nisan 1916’da Kut’ül Ammare’de boğazından vurulan Mehmet Muzaffer, ağır yaralı halde cebinden çıkardığı bir zarfa kendi kanıyla ‘Kıble ne tarafta?’ ve ‘Bölük intikamımı alsın’ yazdıktan sonra şehitlik mertebesine erişti. 
Bu mesaj yalnız ordusuna değil biz torunlarına, tarihe emanet ettiği büyük mesajdır: düşmanını, zaferini, tarihini unutma! İntikamımı al!
 Ruhu şad olsun, cümle şühedanın.. 

Yorumlar 0
  • Cemalettin kutlu

    İşte torunlarına örnek olan bir ecdad. Çok güzel bir yazı. Allah dilinize ve kaleminize güç versin. Bizler ecdadımızın bu kahramanlıklarını okudukça onlarla gurur duyacağız ve bu vatanımızı onlar gibi savunacağız. Yeni nesilleri bu konuda yetiştirmek için tüylerimizi diken diken eden, göğsümüzü kabartan daha nice kahramanlık hikayelerini sizin kaleminizden okumamız gerekecek.

    29.04.2023 18:35:23
Yorum Yapın