YAZIM KURALLARI

© Kayıt Dışı Tarih
© Kayıt Dışı Tarih
Yazı Boyutu:

Yazılarda Kaynak Gösterimi

Bu hususla ilgili referans alacağımız yazı, makale ve kitaplar doğal olarak hocamız Sn. Mustafa Armağan’ın kitapları ve yazıları olmalıdır. Hepimizin elinin altında hocamızın kitaplarının olduğunu zannediyoruz. Yazılarda kaynak gösterirken misal olması amacıyla hocamızın “İçimize Açılan Kapılar” kitabının Kasım 2021 1. baskısından örnekler vermek isteriz:

Misal 1, sayfa 128:
“Nihad Sami Banarlı üstadımız, çeşmelerimiz için, “Osmanlı mimarlarının suya mermerle yazdıkları kasidelerdir”, tespitinde bulunmuştu.18
18 Nihad Sami Banarlı, “Çeşmeler”, Sebil, 16 Ocak 1976, s. 14.

Görüldüğü üzere yazıda kaynak numarası kaynağın geçtiği cümlenin hemen sonunda “üst yazım (uppercase)” ile gösterilmiş. Kaynak ise sayfanın hemen sonunda; Yazar adı, tırnak içerisinde yazı başlığı, yazının yayınlandığı dergi veya kitap ismi, yayım tarihi, sayfa numarası formatında belirtilmiş. Hocamızın aynı kitabından diğer misallere ve bunların formatlarına göz atalım:

Misal 2, sayfa 138:
22 Reşat Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi, “Ayvansaray” maddesi.

Burada hocamız bir ansiklopedi maddesini kaynak göstermiş. Ansiklopedilerin farklı tarihlerde farklı basımları olacağı için maddelerin sayfa numaraları değişebilir. Bu nedenle ansiklopedi benzeri kaynaklarda sadece başlığı belirtmek yeterli. Formata da dikkat edelim: Yazar adı, kaynak İsmi, tırnak içerisinde madde ismi.

Misal 3, sayfa 145:
25 Buraya aldığımız Şer’iyye Sicil belgeleri şu kitaptan seçilmiştir: Sadık Albayrak, 41 Orjinal Belge Işığında Eski İstanbul’da Sosyal Hayat ve Çevre, İstanbul 1997, İGDAŞ Yayınları, s. 40-50.

Burada hocamız bir kitap içerisinde farklı yerlerden kaynakları seçmiş. Öncelikle bir yazar dip notu ile bu durumu belirtmiş ve sonrasında kaynağı vermis. Kaynak formatına ve sırasına yine dikkat edelim: Yazar adı, eser ismi, yayınlandığı yer ve tarih, kitabevi veya yayınevi, sayfa numaraları.

Misal 4, sayfa 168:

36 Pierre Loti, Kudüs 1895, Çeviren: H. Erdal Yalt, Ankara 2011, Lotus Yayınları, s. 60.

Burada hocamız doğrudan bir kitabın sayfasını kaynak olarak gösteriyor. Yazım formatına yine dikkat edelim: Yazar adı, eser ismi, (varsa) çeviren bilgisi, yayınlandığı yer ve tarih, kitabevi veya yayınevi, sayfa numarası.

Genel Kural
Yukarıda hocamızın kitabından verdiğimiz misalleri genelleştirirsek sayfa diplerinde verdiğimiz kaynakları aşağıdaki formata uygun şekilde düzenlemeliyiz, sırasıyla, aralarda virgül olacak şekilde:

1. Yazar adı ve soyadı
2. Eser adı (eğer yazı bir dergi yazısı ya da bir kitabın bölümü olarak yayınlanmışsa
çift tırnak içerisinde)
3. (varsa) Eserin içerisinde yayınlandığı dergi veya kitap ismi
4. (varsa) Çeviren ad ve soyadı (ad ve soyad önüne “Çeviren:” ibaresi eklenmeli) (ör:
Çeviren: Ali Gür)
5. (eğer süreli dergi içinde ise) Sayı numarası
6. (eğer süreli dergi içinde ise) Yayınlandığı tarih gün, ay ve yıl bilgisi
7. (eğer kitap ise) Yayınlandığı yer ve tarih (sadece yıl)
8. (eğer kitap ise, isteğe bağlı olarak) Kaçıncı basım olduğu bilgisi (ör: 1. Basım)
9. Yayınevi veya basım evi bilgisi (ör: Lotus Yayınları)
10. Sayfa numarası veya numaraları (ör: s.60) (ör: s.40-50) (ör: s.23,26, 30-34)

Teknik Bilgi:
MSWord programında dipnot eklemek için aşağıdaki videoyu seyredebilirsiniz: 

https://youtu.be/-enQXdL_83Q

Yorumlar 0
Yorum Yapın